Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η αυτοκτονία του πατέρα του αγοριού που εκβίασε τον Μάικλ Τζακσον για χρήματα τονίζει για μια ακόμη φορά την προκατάληψη των ΜΜΕ απέναντι στον τραγουδιστή



Aρθρογράφος : Charles Thompson
Αρχική Πηγή : http://charlesthomsonjournalist.blogspot.com/2009/11/evan-chandler-suicide-higlights-media.html
Μετάφραση : Αρης Μιχαλόπουλος




Όταν στις 18 Νοεμβρίου του 2009 έγινε γνωστό ότι ο Evan Chandler, πατέρας του Jordan Chandler, είχε αυτοκτονήσει με το να αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι, πολύ λίγοι θρήνησαν το χαμό του, παρά τις προσπάθειες των ΜΜΕ να πλέξουν το εγκώμιό του.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν  τον Chandler ως «τον πατέρα του αγοριού που κατηγόρησε τον Τζάκσον για παιδική παρενόχληση» ,κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο. O Chandler ήταν ο πατέρας που κατηγόρησε τον Τζάκσον ότι παρενόχλησε τον γιό του όταν ο τραγουδιστής αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μαζί του και ουσιαστικά να υποκύψει στις προσπάθειες εκβιασμού του. ( για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες του 1993 εναντίον του Μάικλ Τζάκσον κάντε κλίκ εδω)

Oι αρχικές καταγγελίες κατά του Τζάκσον έγιναν όχι από τον Jordie Chandler, αλλά από τον πατέρα του, Evan, παρά την επιμονή του Jordan ότι ο Τζάκσον δεν τον είχε αγγίξει ποτέ ανάρμοστα,μια θέση που το αγόρι είχε διατηρήσει για αρκετούς μήνες.

Οι σχέσεις μεταξύ του πατέρα του αγοριού και του Τζάκσον ήταν εξαρχής τεταμένες καθώς ο Evan Chandler ένιωσε ότι ο Τζάκσον έπαιρνε τη θέση του ως πατέρας. Το ακόλουθο απόσπασμα προέρχεται από την βιογραφία του Τζάκσον « Τhe Magic and the Madness”. Ο Chandler μίλησε στον συγγραφέα, Randy Taraborrelli, αρκετές φορές :

« Η June και ο Evan διαφωνούσαν για τη συμμετοχή του Evan στην ζωή του Jordie. Η June είχε την αίσθηση ότι ο Εvan δεν περνούσε αρκετό χρόνο με τον γιό του. O Evan διαφώνησε. Παρόλα αυτά, αισθανόταν ότι μπορεί να έχανε τη θέση του στη ζωή του Jordie εξαιτίας του Michael. Δεν πίστευε ότι  Michael έκανε κάτι κακό στον Jordie ,το αντίθετο˙ ένιωθε όμως  τη παρουσία ενός άλλου άντρα, μιας ισχυρής αντρικής φιγούρας, στη ζωή του γιού του - και αυτό δεν του άρεσε. Και το γεγονός ότι η June έκανε αναφορές στο πόσο πιο συχνά ο Jordie έβλεπε τον Μicheal σε αντίθεση με τον πατέρα του, δεν βοήθησε τα πράγματα. «O Michael έχει πολύ μεγάλη επιρροή στον γιό σου», είπε στον Evan κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας « και έχει αναλάβει από εκεί που εσύ τα παράτησες.»

Το βιβλίο συνεχίζει περιγράφοντας την πικρία του Evan όσο ο Τζάκσον εκτελούσε πατρικά καθήκοντα, όπως με το να αγοράσει έναν υπολογιστή στον Jordan: « Ο Evan δεν ήταν χαρούμενος γι’αυτό. Είχε σχεδιάσει να αγοράσει τον ίδιο ακριβώς υπολογιστή στον γιό του και ο Τζάκσον τον πρόλαβε».

Ο Chandler παρατήρησε ότι ο γιός του είχε γίνει απόμακρος και άρχισε να πιστεύει ότι ο Τζάκσον είχε σχέση με την πρώην γυναίκα του, June: « Αισθάνθηκα τότε ότι η June ίσως θα έπρεπε να χωρίσει τον Dave, από τη στιγμή που είχαν προβλήματα, και ίσως συνδεόταν με τον Μichael Σε ένα ταξίδι στο Μονακό, ο Taraborelli περιγράφει τον Jackson να φαίνεται πολύ κοντά στην June : «Στο Μονακό, ο Μichael φωτογραφιζόταν πολύ συχνά με την June, τον Jordie και την Lily. Σε αρκετές φωτογραφίες, φαίνεται να κρατάει τη Lily στα χέρια του ενώ προχωράει δίπλα στην June. O Jordie περπατούσε μπροστά τους.»



Όταν ο Evan συνάντησε για πρώτη φορά τον Jackson αισθάνθηκε «αγαλλίαση» και «δέος». Ωστόσο, όταν ο Jackson σταμάτησε να απαντάει στα τηλεφωνήματά του, ο Έvan έγινε πικρόχολος. Στις 8 Ιουλίου του 1993 ο Evan μαγνητοφωνήθηκε κατά τη διάρκεια μια τηλεφωνικής συνομιλίας, να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο Τζάκσον είχε σταματήσει να του τηλεφωνεί.  «Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον οποίο έπρεπε να σταματήσει να μου τηλεφωνεί». Πρόσθεσε ότι είχε μια συνομιλία με τον Τζάκσον και του είπε « ακριβώς αυτό που θέλω από τη σχέση μαζί του.»

«Αυτός ο δικηγόρος που έχω βρει, διάλεξα το πιο επικίνδυνο κάθαρμα που θα μπορούσα να βρώ.» είπε για τον καινούριο του δικηγόρο. Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να το βγάλει όλο αυτό στη δημοσιότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο δυνατά γίνεται, και να εξευτελίσει όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Είναι μοχθηρός, είναι κακός, είναι πολύ έξυπνος, και είναι πεινασμένος για δημοσιότητα. Τα πάντα προχωράνε σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δεν είναι μόνο δικό μου. Μόλις κάνω αυτό το τηλεφώνημα, αυτός ο τύπος θα καταστρέψει όλους όσους βρεθούν μπροστά του με τον πιο ύπουλο, άσχημο, σκληρό τρόπο που μπορεί να το κάνει. Και του έχω δώσει πλήρη εξουσία για να το κάνει.»


«Και αν το προχωρήσω αυτό [το σχέδιο], θα τα αρπάξω χοντρά.» συνέχισε. « Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω. Το έχω ψάξει απ’ όλες τις πλευρές. Θα πάρω όλα όσα θέλω, και αυτοί θα καταστραφούν για πάντα. Η June θα χάσει [την κηδεμονία του παιδιού] και η καριέρα του Μάικλ θα τελειώσει.»

Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό ήταν καλό για τον Jordan, απάντησε: «Αυτό είναι άνευ σημασίας για μένα».

Στα παρασκήνια, ένας όλο και πιο πικραμένος Chandler είχε έρθει σε επαφή με τον Τζάσκον και είχε απαιτήσει να διαπραγματευτεί για λογαριασμό του συμφωνία για τρία κινηματογραφικά σενάρια. (Ο Chander, οδοντίατρος στο επάγγελμα, φιλοδοξούσε να γίνει σεναριογράφος στο Χόλιγουντ. Πρώτου γνωρίσει το Τζάκσον το μονο που είχε καταφέρει να κάνει ήταν να συγγράψει το σενάριο της ταινίας «Ρόμπιν Χούντ :Οι άντρες με τα κολάν» του Μελ Μπρούκς.) Εάν ο Τζάκσον δεν δεχόταν τους όρους του, ο Chandler τον απείλησε ότι θα τον κατηγορούσε ότι παρενόχλησε τον γιό του. Ο Τζάκσον δεν συμφώνησε, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

O Jordie επέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα ότι ο Τζάκσον δεν το είχε αγγίξει ποτέ ανάρμοστα. Όλα αυτά θα άλλαζαν όταν ο Jordan θα απομακρυνόταν από την κηδεμονία της μητέρα του, June. Mόνο τότε θα άρχιζε ο Jordan να υποστηρίζει τις δηλώσεις του πατέρα του.


Ακόμη και τότε όμως, η μαρτυρία του Jordan είχε τόσα κενά που ο εισαγγελέας Τom Sneddon αν και πήγε την υπόθεσή του σε δυο διαφορετικά ανώτερα δικαστήρια, κανένα από αυτά δεν του επέτρεψε να ασκήσει κατηγορίες εναντίον του Michael Jackson. Σε αντίθεση με τον ευρέως αναφερόμενο μύθο,ο Jordan Chandler δεν περιέγραψε σωστά τα γεννητικά όργανα του Τζάκσον. Μεταξύ άλλων ανακριβειών, ο Jordan υποστήριξε ότι ο Jackson είχε κάνει περιτομή, κάτι που οι φωτογραφίες της αστυνομίας και η ιατροδικαστική εξέταση μετά το θάνατο του τραγουδιστή, απέδειξαν ότι δεν ίσχυε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν αναφέρθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κάλυψης του θανάτου του Evan Chandler. Aντιθέτως, η αυτοκτονία του Chandler θεωρήθηκε ως άλλη μια ευκαιρία για λασπολογία εναντίον του Μichael Jackson και για διαιώνιση των ίδιων κουραστικών, παλιών μύθων για τους ισχυρισμούς του 1993- ιδιαίτερα όσων αφορά τον συμβιβασμό του Jackson με την οικογένεια.

Τα μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο ανέφεραν για μία ακόμη φορά ότι το 1994 ο Jackson κατέβαλε στους Chandler χρήματα για να μην προχωρήσουν με τις κατηγορίες τους. Αυτό είναι  εντελώς λάθος.

Δικαστικά έγγραφα που ήρθαν στο φως το 2005 αναφέρουν με σαφήνεια ότι η ασφαλιστική εταιρία του Jackson ήταν εκείνη που επενέβει, «διαπραγματεύτηκε και πλήρωσε τον συμβιβασμό πάρα τις διαμαρτυρίες του κ. Jackson και του νομικού του συμβούλου». Ο Jackson δεν συμφώνησε καν με τον συμβιβασμό, πόσο μάλλον να τον πληρώσει.  ( Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί εδώ ότι ο Τζάκσον σε τραγούδι του του 1995 με τον τίτλο «Money» κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο γεγονός)
 
Μεταξύ των μέσων που επανέλαβαν αυτή την ανακρίβεια, ήταν η Sun, στην οποία προσέφερα συχνά τις υπηρεσίες μου ως ειδικός πάνω στον Μάικλ Τζάκσον. Την ημέρα της αυτοκτονίας του Chandler, η Sun επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να της δώσω πληροφορίες σχετικά με τον Evan Chandler και τις κατηγορίες του 1993, πράγμα που έκανα. Ωστόσο, καμία απο τις πληροφορίες που παρείχα στην εφημερίδα δεν χρησιμοποιήθηκε - πιθανότατα επειδή σκιαγραφούσαν θετικά τον Μάικλ Τζάκσον. Μύθοι που υπαινίσσονται την ενοχή του Jackson είναι προφανώς πιο σημαντικοί από αλήθειες που τον δικαιώνουν.

Όταν αντιλήφθηκα ότι το άρθρο της Sun για την αυτοκτονία του Chandler περιείχε σοβαρές ανακρίβειες (με πιο προφανείς ότι ο Jordie ήταν αυτός που ξεκίνησε τους ισχυρισμούς για κακοποίηση και ότι ο Jackson πλήρωσε στην οικογένεια τον συμβιβασμό) ήρθα σε επαφή με δύο μέλη του προσωπικού της εφημερίδας- τη συνηθισμένη μου επαφή και τον δημοσιογράφο που έγραψε το άρθρο. Δεν έλαβα καμία απάντηση για τα e-mail που έστειλα και το άρθρο δεν άλλαξε ποτέ.


Άλλες εφημερίδες, όπως ή Mirror, ξεπέρασαν κάθε όριο παραλογισμού στην προσπάθειά τους να απεικονίσουν τον Chandler ως κάποιο είδους μάρτυρα. « Ο πατέρας στο κέντρο του σεξουαλικού σκανδάλου του Μichael Jackson ήθελε δικαιοσύνη, αλλά τελικά καταστράφηκε» έγραφε ο τίτλος.

Δικαιοσύνη;

Εάν ο Έvan Chandler ήθελε δικαιοσύνη, γιατί επικοινώνησε με τον Τζάκσον ζητώντας του συμφωνία για τρία κινηματογραφικά σενάρια αντί να πάει στην αστυνομία; Αν ήθελε δικαιοσύνη, γιατί μήνυσε τον Τζάκσον ζητώντας του 30.000.000 δολάρια; Αν ήθελε δικαιοσύνη, γιατί δέχτηκε το συμβιβασμό από την ασφαλιστική εταιρία του Τζακσον;

Επιπλέον, ο διακανονισμός περιελάμβανε ρήτρα η οποία ανέφερε ότι η αποδοχή του συμβιβασμού της αστικής δίκης δεν επηρέαζε με κανέναν τρόπο το δικαίωμα της οικογένειας να καταθέσει στην ποινική δίκη. Άρα, εάν ο Evan Chandler ήθελε δικαιοσύνη, γιατί ο ίδιος και η οικογένειά του δεν κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της ποινικής έρευνας της αστυνομίας που συνεχίστηκε ακόμα και μετά τον συμβιβασμό;


Ο τίτλος, καθώς και το μεγαλύτερο μέρους του άρθρου, ήταν μια ανοησία.

Έχοντας λάβει το χρηματικό συμβιβασμό ύψους 15 εκατομμυρίων ( και όχι 20 εκατομμυρίων όπως συχνά αναφέρεται στον τύπο) από την ασφαλιστική εταιρία του Τζάκσον,  το 1996 ο Evan Chandler προσπάθησε να μηνύσει τον Τζάκσον για επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια υποστηρίζοντας ότι ο τότε δίσκος του τραγουδιστή με τον τίτλο «Ηistory» αποτελούσε παραβίαση του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ της οικογένεια και της πλευράς του Τζάκσον. Επιπλέον, εκτός από την προσπάθειά του να μηνύσει τον Μichael, ο Chandler ζήτησε από το δικαστήριο να του επιτρέψει να δημιουργήσει άλμπουμ με τον τίτλο ΕVANstory.

Όχι, δεν αστειεύομαι καθόλου.


Όταν η αρχική καταιγίδα στα μέσα ενημέρωσης άρχισε να ξεθωριάζει, ο άνθρωπος που η Mirror υποστηρίζει ότι «ήθελε δικαιοσύνη» , θεώρησε ότι η καλύτερη τακτική θα ήταν να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με τραγούδια που θα μιλούσαν για την υποτιθέμενη κακοποίηση του έφηβου γιού του.

Η Mirror επεσήμανε  το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ του Jordan και των γονέων του ήταν τεταμένες μετά το 1993 (όπως έγινε γνωστό το 2005, ο Jordan δεν είχε ξαναμιλήσει στη μητέρα του από τότε), αλλά έριξε το βάρος της εύθηνης στον Τζάκσον, υποστηρίζοντας ότι το τραύμα της υπόθεσης τους είχε χωρίσει.

Στην πραγματικότητα, oταν  Jordan Chandler έγινε 16 ετών, πήγε στο δικαστήριο και κέρδισε τη νομική του χειραφέτηση από τους γονείς του. Όταν το 2005 εκλήθει  να εμφανιστεί στη δίκη του Jackson, αρνήθηκε να παρουσιαστεί και να  καταθέσει εναντίον του τραγουδιστή. Εάν είχε αποφασίσει να εμφανιστεί, η νομική ομάδα του Τζάκσον είχε μια σειρά από μάρτυρες που ήταν διατεθειμένοι να καταθέσουν ότι ο Jordan – ο οποίος τώρα ζει στο Long Island με διαφορετικό όνομα- τους είχε πει ότι μισούσε τους γονείς του για αυτά που τον υποχρέωσαν να πει το 1993, και ότι ο Jackson δεν τον είχε ακουμπήσει ποτέ.


Τα στοιχεία που αφορούν τις κατηγορίες του 1993 υποστηρίζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία την αθωότητα του Michael Jackson. Και αυτός είναι ό λόγος που κατά τη διάρκεια της μακράς έρευνας, που συνεχίστηκε για πολλούς μήνες πριν και μετά το συμβιβασμό της οικογένειας με τον τραγουδιστή, ο Μichael Jackson δεν συνελήφθη και δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κάποιο έγκλημα.

Εάν ο Evan Chandler ζητούσε δικαιοσύνη, τη βρήκε το Νοεμβρίου του 2009.

Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το τελευταίο αυτό περιστατικό απέδειξε για ακόμη μια φορά την απόλυτη απροθυμία σχεδόν ολόκληρου του κλάδου για ακριβή και αντικειμενική πληροφόρηση σε ότι αφορά τον Michael Jackson, ιδιαίτερα όσον αφορά τις γελοίες κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Kανένα από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν περιελήφθησαν  σε κάποιο από τα  άρθρα που αφορούσαν την αυτοκτονία του Evan Chandler - τουλάχιστον σε όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα- παρά το γεγονός ότι εγώ προσωπικά τις παρέδωσα σε τουλάχιστον μία εφημερίδα που με έχει κατ’ επανάληψη πληρώσει ως ειδικό πάνω σε θέματα που αφορούσαν τον Jackson. (σχετικό άρθρο)

Απαλλακτικά γεγονότα και στοιχεία για τον τραγουδιστή παραβλέπονται και αντικαθίστανται με μύθους και κουτσομπολίστικες ιστορίες από τα ΜΜΕ. Ο μεγαλύτερος ίσως μαύρος ανθρωπιστής στοχοποιείται και στιγματίζεται ως παιδόφιλος, ενώ ο λευκός που τον εκβίασε για χρήματα, απεικονίζεται ως μάρτυρας. (περισσότερες πληροφορίες)

Όσο για τον Jordie Chandler,  με τον χαμό του πατέρα του ίσως βρεί το κουράγιο να κάνει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει  από την αρχή. Ίσως ξεπροβάλλει απο κάπου για να πει αυτό που λέει στους φίλους του για μια δεκαετία τώρα – ότι ο Michael Jackson δεν τον πείραξε ποτέ. Μέχρι τότε, υποψιάζομαι ότι θα ζει με το ίδιο βάρος που στάθηκε ίσως η αφορμή για την αυτοκτονία του πατέρα του και μάλιστα λίγους μήνες μετά το θάνατο του μεγαλύτερου θύματός του: του Μichael Jackson.


Ο Evan Chandler βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του το Νοέμβριο του 2009. Ζούσε μόνος του καθώς οι σχέσεις του με τον γιό του είχαν διακοπεί, εξαιτίας του ότι το 2005 ο Evan επιτέθηκε στον Jordan με μεταλλικό αντικείμενο τραυματίζοντας τον σοβαρά. Στην κηδεία του Evan Chandler δεν παραβρέθηκε κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου