Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Τι δεν θέλουν να μάθετε ποτέ για τον Μάικλ Τζάκσον

What They Don’t Want You to Know About Michael Jackson
By Christopher Hamilton  /  6 Ιανουαρίου 2005
Μετάφραση:Αris Mixalopoulos


Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε το όνομα Michael Jackson; Michael;  Εγκληματίας;  Σπουδαίος καλλιτέχνης;  Επιχειρηματίας; Οτιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον MJ, πετάξτε όλες σας τις σκέψεις από το παράθυρο και ας εξετάσουμε μερικά γεγονότα.

Για χρόνια τα μέσα του έχουν φορτώσει την ετικέτα του φρικιού. Τι απέγινε το ΜJ;Δεν ήταν κάποτε ο Jackson η απόλυτη δύναμη στη μουσική βιομηχανία; Πότε τα έχασε;

Δεν έχει παρά να κοιτάξει κάποιος τη στιγμή που ο Μάικλ άρχισε να απεικονίζεται ως « Τρελός» Δεν ήταν κατά τη διάρκεια της περιόδου του « Thriller» Είναι επιτρεπτό να είσαι ένας άντρας που χορεύει και τραγουδάει. Αυτό είναι που αυτοί θέλουν. Μην τολμήσεις όμως να γίνεις ένας σκεπτόμενος επιχειρηματίας. Μην τολμήσεις να αγοράσεις το μουσικό κατάλογο των Μπίτλς. Μην τολμήσεις να παντρευείς την κόρη του Έλβις Πρέσλει. Μην τολμήσεις να νικήσεις τη μουσική βιομηχανία στο ίδιο της το παιχνίδι. Ο Μichael άρχισε να παρουσιάζεται ως τρελός από τη στιγμή εκείνη που άρχισε να κάνει επιχειρηματικές κινήσεις τις οποίες κάνεις άλλος δεν είχε κατορθώσει να κάνει.

Ο Μάικλ τα έβαλε με δύο πολιτιστικά είδωλα και κυριολεκτικά τα διέλυσε. Όλη μας τη ζωή μας βομβαρδίζουν με δύο γεγονότα. Οι Beatles ήταν το μεγαλύτερο μουσικό γκρούπ όλων των εποχών και ο Ελβις Πρέσλει ήταν ο βασιλιάς της Ροκ εντ Ρολ. Ο Μαικλ αγόρασε τους Beatles και παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά. Αν δεν ήμουν κυνικός, θα έλεγα ότι ο Μάικλ παντρεύτηκε τη Λ.Μ Πρέσλει για να μπει στο μάτι των ανθρώπων εκείνων που θεωρούν τον Ελβις ως τον βασιλιά.

Οι Beatles ήταν φοβεροί, άλλα δεν ήταν αρκετά καλοί ώστε να διατηρήσουν τα εκδοτικά δικαιώματα των δικών τους τραγουδιών.

Ο Έλβις ήταν μεγάλος, δεν έγραφε όμως ο ίδιος τα τραγούδια του. Ο μάνατζερ του , Col Tom Parker, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον Πρέσλει… κρατώντας τον ναρκωμένο με χάπια και κανονίζοντας ο ίδιος όλες του τις κινήσεις.

Ο Μαικλ ως καλλιτέχνης ήταν άπλα αξεπέραστος . Με το “Off the Wall,” έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης με τέσσερα Τοp Ten κομμάτια. Το "Thriller" είναι το άλμπουν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με το ρεκόρ για την εποχή των 7 Top Ten κομματιών. Το “Bad” ήταν το πρώτο άλμπουμ που παρήγαγε 5 νούμερο ένα τραγούδια ( ακόμα και το Τhriller είχε μόνο δύο νούμερο ένα τραγούδια). Όλα αυτά είναι καλά και εντάξει. Όμως αυτό είναι το μόνο που σου επιτρέπετε να κάνεις. Να τραγουδάς και να χορεύεις. Ο Μαικλ ήθελε να γίνει μεγαλύτερος. Αγόρασε τους θρυλικούς καταλόγους της Sly και της Family Stone και κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Όταν όμως αγόρασε τουs Beatles, το πρόσεξαν όλοι. Η συγχώνευση με τη Sony ήταν το χειρότερο. Η Sony, στην προσπάθειά της να έχει μερίδιο στον κατάλογο των Beatles, συμφώνησε σε μια 50/50 συγχώνευση με τον Jackson, σχηματίζοντας έτσι την Sony/ATV εταιρία μουσικών εκδόσεων. Αυτή τη στιγμή, o Michael συν-κατέχει το ήμισυ του συνόλου των εκδόσεων όλων των καλλιτεχνών της Sony. Ρίξτε μια ματιά στους πλήρης καταλόγους των τραγουδιών στο sonyatv.com. Στα τραγούδια που ο Jackson κατέχει εκδοτικά δικαιώματα  συμπεριλαμβάνονται περισσότερα απο 900 τραγούδια country από καλλιτέχνες όπως ο Tammy Wynette, Kenny Rogers, Alabama. Όλα τα τραγούδια που έχει γράψει ο Babyface. Latin τραγούδια από την Selena και τον Enrique Iglesias. Τραγούδια της Roberta Flack, της Mariah Carey, των Destiny’s Child. Τραγούδια του 2pac, του Biggie και του Fleetwood Mac. Στην ουσία ο Jackson κατέχει πάνω από 100.000 τραγούδια. “ Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος ;” Κανένας από τους μεγάλους δεν το έκανε ποτέ αυτό. Ούτε ο Bono, ούτε ο Springsteen, ούτε ο Sinatra. “ Ποιος νομίζει ότι είναι; Χτυπήστε τον με οποιονδήποτε τρόπο.”

Για να χτυπήσεις κάποιον, πρέπει να του επιτεθείς σε αυτό που αγαπάει περισσότερο. Δε θα πω τίποτα περισσότερο πάνω σ’αυτό.

Ο μόνος άνθρωπος που πλησίασε τον Jackson στο να τα βάλει με την βιομηχανία, είναι ο Prince και σε ένα μικρότερο βαθμό ο George Michael. Τον George Michael τον κυνήγησαν με τον το να κάνουν γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Prince πάλεψε σκληρά και τα κατάφερε, παρ’ όλα αυτά έπρεπε ακόμα να καταφεύγει σε μεγάλες εταιρίες για να διανείμει το υλικό του. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’αυτό. Ο Prince θα έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος, όμως το αποτέλεσμα ήταν ατέλειωτα χρόνια απεικόνισης ως τρελού και δύσκολου. Η μεγαλύτερη στιγμή για αυτούς, ήταν η συνέντευξη τύπο του Tom Sneddon για την σύλληψη του Jackson."Τον πιάσαμε." Ποτέ η χαρά δεν ήταν πιο εμφανής. Ποιος νοιάζεται αν έχουμε στοιχεία; (διαβάστε περισσότερα)

Όταν ο Michael αθωώθηκε δεν το γιόρτασε. Επέστρεψε στο σπίτι του και στη συνέχεια έφυγε από τις ΗΠΑ. H καλύτερη κίνηση που έκανε ποτέ. Τι απομένει τώρα για τους εχθρούς του να κάνουν; Έχει φύγει. « Έφυγε; Τι εννοείς ότι μετακόμισε στο Μπαχρέιν; Λοιπόν, πως στο διάβολο θα τον χτυπήσουμε, αν δεν είναι εδώ; Γρήγορα, βάλε αυτόν τον αρθρογράφο να γράψει μία σειρά από άρθρα για το πώς ο MJ είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Α, το κάναμε αυτό; Λοιπόν, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;»

Φαινομενικά ο Μαικλ δείχνει ότι δεν κάνει τίποτα για να βγάλει χρήματα. Δεν αναφέρουμε καν τις εβδομαδιαίες πωλήσεις των cd του. 15.000 cd την εβδομάδα δεν είναι τίποτα για τον Μichael. Ο κατάλογος της Sony/ATV όμως είναι χρήματα για τον Michael Jackson κάθε φορά που αναπνέει. Πολλά χρήματα. Το γεγονός ότι κανείς δεν εκθέτει το ακριβές ποσό είναι απόδειξη αυτoύ. Θα προτιμούσαν να πιστέψετε ότι ο Μichael είναι άφραγκος παρά να σας πουν την αλήθεια. Η Νέβερλαντ ανήκει ακόμα στον Michael Jackson. Το οικογενειακό σπίτι στον Encino ανήκει ακόμα στον Michael Jackson. Ο Michael εξακολουθεί να κατέχει τα τραγούδια των Beatles μέσω της συγχώνευσης με την Sony, καθώς και την πλήρη κυριότητα των δικών του τραγουδιών. Αλλά αυτά όμως είναι το δικό μας μικρό μυστικό.

Ο Michael Jackson περπατάει κυριολεκτικά με τα παπούτσια που κανένας άλλος Μαύρος δεν έχει περπατήσει ποτέ. Εάν γράψει ποτέ μια βιογραφία, θα είναι μια από τις ενδιαφέρουσες. Ένας μαύρος άντρας χωρίς πραγματικά ουσιώδη εκπαίδευση γίνεται ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες στη βιομηχανία, ΠΑΡΑ το μίσος, τον ρατσισμό, τους εχθρούς στα δικά του στρατόπεδα και με ΜΜΕ πρόθυμα να εξαγοραστούν από τον μεγαλύτερο πλειοδότη.


Έαν η Sony είχε κοινή λογική, τώρα θα έπρεπε να  προτείνει στον Τζάκσον τη συνέχιση της συνεταιρικής τους σχέσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα από τον κατάλογο του Michael. Ο Tommy Mattola δεν έχασε την δουλεία του με την Sony γιατί ήταν κακός επικεφαλής. Ο Μattola ήταν ένα από τα θύματα του πολέμου. Ο Michael τον ξεσκέπασε και η Sony έπρεπε να περιορίσει τις απώλειές της. Οι εταιρίες το κάνουν συνεχώς αυτό. Προσέξτε ότι κανείς στη Sony, ούτε ο ίδιος ο Matolla μήνυσε ποτέ τον Jackson για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Michael ήταν πάντα πιστός στα αφεντικά του στηv Epic/Sony. Στα Grammy του 1984, μάλιστα, ανέβασε σε κάποια στιγμή στη σκηνή τον επικεφαλή της εταιρίας, Walter Yetnikoff. Ο Jackson σε ομιλίες του ευχαριστούσε πάντα τον Dave Glew, τον Mattola και άλλους της Sony.

Μια τελευταία επισήμανση. Τα στοιχεία που αναφέρω εδώ δεν θα έπρεπε να είναι η μόνη φορά που τα ακούτε , όμως το θλιβερό γεγονός είναι ότι πιθανότατα είναι. Όσα αναφέρω εδώ είναι ήδη γνωστά στα μέσα ενημέρωσης. Δεν τους τρέχουν τα σάλια για το οτιδήποτε σχετίζεται με τον Jackson μόνο επειδή δημιούργησε το “Thriller”. Γνωρίζουν τι συμβαίνει. Σκεφτείτε το. Γι’αυτό το λόγο γελάω όταν βλέπω σειρές όπως το “The Ultimate Hustler” που προβάλεται στο ΒΕΤ. Όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι ο Michael δεν θα είναι γνωστός για κάποιες υποτιθέμενες κατηγορίες. Δεν θα είναι γνωστός για το Thriller. Θα είναι γνωστός σαν τον άνθρωπο που πολέμησε την δισκογραφική βιομηχανία, κέρδισε και έζησε να για να πει την ιστορία.

5 σχόλια:

  1. 1/2
    Το να επενδύει κάποιος και ν’ αγοράζει καταλόγους με πνευματικά δικαιώματα τραγουδιών αποτελεί μια σταθερή και σίγουρη πηγή εισοδήματος, κάτι που ο Μάικλ το είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς. Η διορατικότητά του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον βοήθησαν να φθάσει τόσο ψηλά. Δεν είναι μόνο αυτός που δείχνει δημοσίως δηλαδή ένας "αθώος" μοντέρνος Peter Pan που τον νοιάζουν μόνο τα παιχνίδια, επειδή "έχασε την παιδική του ηλικία που θυσίασε στο βωμό της καριέρας του, αλλά συγχρόνως κι ένας πανέξυπνος, ικανότατος και πετυχημένος επιχειρηματίας. Είναι εντυπωσιακό το πόσο μακρόπνοα έβλεπε με κάποιες από τις σημαντικότερες κινήσεις του (π.χ. Sony/ATV) ή πόσο αυστηρός ήταν με οτιδήποτε αφορά στις business του (π.χ. "Of course I care to get fairly paid for what I do! Because I am a perfectionist and I know that what I do is the best I can, I expect to be paid fairly, too."). Ήξερε πολύ καλά την αξία του και δικαιολογημένα ζητούσε να αμείβεται ανάλογα, χωρίς όμως ΠΟΤΕ να είναι φιλοχρήματος, τσιγκούνης ή παραδόπιστος, το αντίθετο ήταν γενναιόδωρος στο να δίνει τα χρήματα αλλά και την ίδια την ψυχή και την ύπαρξή του σε όσους το είχαν ανάγκη. Εξ’ου και το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο.

    Κάτοχος λοιπόν τόσο μεγάλου κομματιού στον κατάλογο της SONY, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί είχε και προβλήματα με την εταιρία!! Τους είχε στην κυριολεξία στο "άρμεγμα" και δεν ήταν και ότι καλύτερο για τα "μεγάλα κεφάλια" να "χάνουν" τόσα λεφτά από τον "παράξενο", τον "χαζούλη", το "παιδί", τον "περίεργο"! Ο ΜΑΙΚΛ ΗΤΑΝ ΑΘΩΟΣ ΜΕ ΑΓΝΗ ΨΥΧΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΦΕΛΗΣ Η ΧΑΖΟΣ.

    Η μεγάλη επιτυχία και η απήχηση που είχε στους θαυμαστές τους συνέβαλαν στο να αποκτήσει θανάσιμους εχθρούς, Ο κόσμος της μουσικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων είναι πολύ σκληρός και αδηφάγος. Κύκλοι στους οποίους ο Μάικλ δεν ήθελε να υποταχθεί, προσπάθησαν να τον καταστρέψουν με κάθε τρόπο. Δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι ένας μαύρος αν και τους πήγε κόντρα, κατάφερε να πετύχει επαγγελματικά, να γίνει αγαπητός στον κόσμο, να παντρευτεί μια λευκή και να κάνει τεράστια περιουσία. Ήθελαν να τον κάνουν να φαίνεται παρανοϊκός κι εκκεντρικός με σκοπό ο κόσμος να τον αντιπαθήσει.

    «The minute I surpassed Elvis and the Beatles, they called me a freak, a homosexual, a child molester. They said I bleached my skin. Everything to turn the public against me. It was a complete conspiracy . Τhey did it to try and belittle me, to try and to take away my pride. But I went through the whole system with them. And at the end, I – I wanted the public to know that I was okay, even though I was hurting»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ίδιος ο Μάικλ είχε δηλώσει:
    «The minute I surpassed Elvis and the Beatles, they called me a freak, a homosexual, a child molester. They said I bleached my skin. Everything to turn the public against me. It was a complete conspiracy . Τhey did it to try and belittle me, to try and to take away my pride. But I went through the whole system with them. And at the end, I – I wanted the public to know that I was okay, even though I was hurting»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλος ως προς το σχόλιο του συντάκτη του άρθρου ότι « Έαν η Sony είχε κοινή λογική, τώρα θα έπρεπε να προτείνει στον Τζάκσον τη συνέχιση της συνεταιρικής τους σχέσης» τελικά βλέπουμε πως η συνεργασία όντως συνεχίστηκε με την νέα συμφωνία που έγινε φέτος μεταξύ των διαχειριστών της περιουσίας του και της sony. Τυχαίο? Δεν νομίζω….

    Υγ. Σ' ευχαριστώ πολύ για την μετάφραση που έκανες! Να' σαι καλά!. Για ακόμη μια φορά θα δανειστώ το κείμενό σου για τον τοίχο μου στο facebook.

    Λενα Χρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. MICHAEL JACKSON.APLA O MEGALYTEROS KALLITEXNIS OLON YVN EPOXON.O BASILIAS THS MOYSIKHS.DIAFONEI KANEIS?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ton agapoysan oli akoma kai tora poy exi pe8ani!
    mpori na min piga pote stin sinablia toy kai na min ton exo gnorisi ala ton agapo para ma para poli kai akoma kai tora poy exi pe8ani!

    ΑπάντησηΔιαγραφή