Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το λιντσάρισμα του Michael Jackson

By Jeff Koopersmith
20  Φεβρουαρίου  2003

Μετάφραση: Αris Mixalopoulos



 Ο Bill O’Reilly, o μέγας δυσφημιστής  του FOX News Channel που ανήκει στον Rupert Murdoch και τον Roger Ailes, πρέπει να είναι υπερήφανος για τον εαυτό του αυτή την εβδομάδα.

Οι μοχθηρές, χωρίς τέλος επιθέσεις στον Μichael Jackson, έχουν αποδώσει καρπούς στο μαζικό λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης στην άλλοτε αθώα, τώρα ποδοπατημένη, προσωπικότητα του μικρού αγοριού που κάποτε ηγήθηκε των Jackson Five, και αργότερα χάθηκε σε αυτό που εγώ αποκαλώ «Ο Αμερικάνικος Εφιάλτης» : να φτάνει κάποιος στο αποκορύφωμα της επιτυχίας, μόνο για να καταρριφθεί από τον φθόνο που την ακολουθεί.

Ο O’Reilly, που ισχυρίζεται ότι είναι ο άρχοντας της «Νο Spin Zone», πέρασε μήνες ροκανίζοντας και λιμάροντας τα δόντια του στον Τζάκσον – σίγουρα επειδή αισθανόταν ότι το ABC, το NBC και η FOX προετοίμαζαν κομμάτια στα οποία επιτίθονταν βιαίως στον Jackson, στα παιδικά του χρόνια, και κυρίως στην εμφανή και φαινομενικά μη υγιή συμπάθειά του για τα παιδιά.

Ο Ο’Reilly θέλησε να επωφεληθεί από αυτό, να λάβει εύσημα γι’ αυτό και να προσποιηθεί ότι αυτός ουσιαστικά έχει « Τη Δύναμη».

Ωστόσο, αυτό που είναι απεχθές στον Bill O’Reilly είναι κοινό στον Stone Phillips, τη Barbara Walters, τον Josh Mankiewic, και τους παραγωγούς του prime time προγράμματος του NBC “Dateline” και του απαίσιου "20/20" του ABC. Για να είμαι ειλικρινής, εαν ξύπναγα ποτέ ως ένας από αυτούς τους λεγόμενους δημοσιογράφους, θα προτιμούσα να  αυτοκτονονήσω παρά να κοιταχτώ στον καθρέφτη.

Φυσικά, οι παρουσιαστές των τηλεοπτικών σταθμών δικαιολογούν τη σχεδόν πορνογραφική σφαγή της φήμης του Τζάκσον με το να χρησιμοποιούν το επιμέρους θέμα «Πρέπει να σώσουμε τα παιδιά» - συγκεκριμένα, «τα παιδία» τα οποία ο Τζάκσον παραδέχεται ότι είχαν κοιμηθεί στην κρεβατοκάμαρά του στο ράντσο της Santa Barbara,που έχει ονομάσει «Νεβερλαντ».


Κάτω από το πρόσχημα της «αστυνομίας της ηλεκτρονικής εποχής», αυτοί οι παρουσιαστές των μεγάλων επιχειρήσεων προσφέρουν και ξανά προσφέρουν, ξανά και ξανά, το κεφάλι του Michael Jackson σε μια αιματηρή πιατέλα για να καταναλωθεί από τους θεατές όλων των χρωμάτων.

Τώρα, είναι αλήθεια ότι ο κ. Τζάκσον συμβίβασε προσφυγή που ασκήθηκε εναντίων του από τους γονείς ενός 13χρονού αγοριού που ισχυρίστηκε ότι αποπλανήθηκε σεξουαλικά από τον «Βασιλιά της Ποπ», όμως τόσο ο εισαγγελέας του Λος Άντελες όσο και αυτός της Santa Barbara απέρριψαν τη δίωξη του κ.Τζάκσον λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.(Περισσότερες λεπτομέρειες)

Και είναι αλήθεια ότι ο Τζάκσον ανοιχτά και τόσο αφελώς παραδέχεται ότι επιτρέπει στα παιδιά να κοιμηθούν στην κρεβατοκάμαρά του – όμως ισχυρίζεται ότι κοιμάται στο πάτωμα και θρηνεί τους σεξουαλικούς απόηχους που φυτεύει η τηλεόραση.

Αυτό δεν εμπόδισε έναν συνταξιούχο αστυνομικό να οδηγήσει τόσο το NBC όσο και το ABC μέσα από μια λιτανεία «αποδείξεων» ότι ο Τζάκσον ήταν ένας κακός παιδεραστής,που χρησιμοποιούσε το σε Disney στιλ σπίτι του ως δόλωμα για νεαρά αγόρια.

Βάλτε στην άκρη οποιαδήποτε προκατάληψη που μπορεί να έχετε για το « σκάνδαλο του Michael Jackson» και κάντε τον εαυτό σας μια απλή ερώτηση: τι δεν πάει καλά με αυτή την εικόνα;

Δεν είναι μια δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί. Αυτό που δεν πάει καλά είναι το ίδιο με αυτό που δεν πάει καλά με την Αμερική γενικά αυτές τις μέρες.

Έχουμε ξεχάσει ποιοι είμαστε και τι πρεσβεύουμε.

Έχουμε ξεχάσει το νόμο.

Έχουμε ξεχάσει την κοινή αξιοπρέπεια.

Και επιτρέψτε μου να είμαι ο πρώτος που θα πω ότι,αν ο Michael Jackson παρενοχλεί όντως παιδιά με τις δεκάδες, όπως οι παντοδύναμοι παρουσιαστές θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, τότε θα πρέπει να συλληφθεί, να φυλακιστεί ίσως, και σίγουρα να δεχτεί θεραπεία για την ψυχική του αρρώστια.

Όμως ο Michael Jackson δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι παιδόφιλος σε ποινικό ή αστικό δικαστήριο. Δεν έχει καν προσαχθεί γι’ αυτή την αξιόποινη πράξη και κάποιος οφείλει να πιστέψει, εάν είμαστε πραγματικά ένα κράτος νόμων, ότι αυτός είναι, ΕIΝΑΙ, αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου από μια επιτροπή ενόρκων.

Σίγουρα έχει αλλάξει, απέχει παρασάγγας από εσάς και εμένα, αυτό όμως δεν αποδεικνύει ότι η αγάπη του για τα παιδιά δεν είναι αθώα ή ότι η λαχτάρα του για τη δική του, χαμένη εξαιτίας της απληστίας, παιδική ηλικία έχει ως αποτέλεσμα τη διαστροφή.

Ίσως τα δίκτυα θα έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην παρουσίαση αποδεδειγμένων παιδεραστών αντί για «ύποπτων». Με αυτό τον τρόπο θα ήταν λιγότερο πιθανό να κατηγορηθούν, όπως τους κατηγορώ εγώ, ότι δεν είναι καλύτεροι από τους Χίτλερ και του Μιλόσεβιτς αυτού του κόσμου, οι οποίοι συσσώρευαν εκείνους που μισούσαν σε μαζικούς τάφους, όπως η τηλεοπτική βιομηχανία σκοτώνει τις υπολήψεις των διασημοτήτων που έχουν λοξοδρομήσει.

Δεν είναι αρκετό για τον O’Reilly, την Walters, τον Phillips, τον Mankiewicz, και τους άλλους που έργαζονται πάνω σ’αυτή την celebrity «ιστορία» να κατασκευάσουν μια υπόθεση εναντίον του Τζάκσον. Η δύναμη της δικτυακής τηλεόρασης έχει καταστρέψει δεκάδες άλλους – μόλις πρόσφατα ήταν μια άλλη μαύρη αμερικανή σούπερ σταρ και ο σύζυγος της, η Whitney Houston και ο Bobby Brown. Και πριν από αυτό είδαμε την εικονική δαιμονοποίηση του Robert Downey Jr., του Nick Nolte και του Paul “Pee Wee Herman” Reubens.

Ήταν ο Bill O’Reilly, πάλι, που ηγήθηκε της κατηγορίας εναντίον της κα. Houston, όταν παραδέχτηκε το πρόβλημά της με τα ναρκωτικά . Είναι σαν ο O’Reilly να ενεργεί ως «ειδικός εισαγγελέας» που προσπαθεί να αποσπάσει την επιμέλεια των παιδιών της κα Houston από αυτήν. Το να ακούει κανείς αυτόν τον κάλπικο ψευδό- διανοούμενο ηθικολόγο δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί πως οι αμερικανικές οικογένειες θα μαζέψουν άλλα 30 εκατομμύρια παιδιά των οποίων οι γονείς μπορεί να ανάψουν κανένα τσιγαριλίκι μετά από μια δύσκολη μέρα στο εργοτάξιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια νύχτα μόνο, οι τηλεθεατές σε ολόκληρη τη χώρα υποβλήθηκαν σε τέσσερις ώρες (τρείς στο ABC και μια στο NBC) ποταπών «αποκαλύψεων» που αφορούσαν τα προβλήματα του Michael Jackson με την ενηλικίωση και την αύξηση της ηλικίας του. Την προηγούμενη εβδομάδα η FOX Television έκανε ένα “Special» λιντσάρισμα του Τζάκσον που έμοιαζε να ανοίγει την όρεξη ενός τηλεοπτικού κοινού με μια σχεδόν ακόρεστη επιθυμία να δει τον ισχυρό να συνθλίβεται, ανεξαρτήτως του κόστους, ανεξαρτήτως της έλλειψης των αποδεικτικών στοιχείων.

Το να πει κανείς ότι αυτές ήταν οι ελεεινότερες ώρες των αμερικανικών δικτύων θα ήταν κατανοητό.

Για τρείς ώρες, το ABC - The “American” Broadcasting Network, που κατά ειρωνικό τρόπο ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην Disney Corporation,η οποία δημιούργησε το Magic Kingdom πάνω στο μοντέλο του οποίου ο κ. Τζάκσον φαίνεται ότι έχει διαμορφώσει το αγρόκτημά του – εκμεταλλεύτηκε και κακοποίησε τον «Βασιλιά της Ποπ» τόσο άγρια,που κανείς θα πίστευε ότι προσπαθούσε να οδηγήσει τον άνθρωπο που αρνείται να μεγαλώσει στην αυτοκτονία, όπως έκαναν εφημερίδες σαν την Wall Street Journal στον Vince Foster, ανάγκαζοντάς τον να δώσει τέλος στη ζωή του στο παγκάκι ενός πάρκου.


 Στο NBC, “General Electric Network, η ιστορία του Τζάκσον παρουσιάστηκε επίσης με έναν αποκρουστικό τρόπο, με το δίκτυο να επιλέγει να συμβαδίσει με το ABC,σε έναν πικρό διαγωνισμό για να δουν ποιος θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους άπληστους και αδηφάγους αμερικανούς τηλεθεατές ,ενώ έκαιγαν έναν αξιολύπητο άνθρωπο που έδωσε σε όλους μας τόση μεγάλη μουσική απόλαυση για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Δεν νομίζω να έχω καθηλωθεί ποτέ τόσο πολύ από την επίδειξη μιας τέτοιας ανυπόφορης σκληρότητας.

Πολλοί, σύμφωνα με τα e-mail που έχουν λάβει αυτά τα προγράμματα, δεν παρακολούθησαν για να μάθουν για τον Jackson, αλλά θέλησαν να χαρούν χαιρέκακα και να πανηγυρίσουν για την φαινομενικά ψυχολογική του αστάθεια, τη μοναξιά του, και την απόγνωσή του.

Και τα τρία δίκτυα πρόβαλαν άθλιες συνεντεύξεις με πλαστικούς χειρουργούς,οι οποίοι μελετώντας μόνο φωτογραφίες του προσώπου του Michael Jackson και λέγοντας τις απόψεις τους ως « ειδικοί» σχετικά με το πόσες χειρουργικές επεμβάσεις είχε κάνει και το πόσο αποτυχημένες ήταν, επιδείκνυαν με έναν άξια περιφρόνησης τρόπο τον όρκο του Ιπποκράτη « Να μην προκαλώ βλάβη».

Martin Bashir
Martin Bashir

Η Αμερική παρακολούθησε ώρες μεταδόσεων του Martin Bashir, του βρετανού
«δημοσιογράφου» ο οποίος είχε την τύχη να «πείσει» την πριγκίπισσα Daina να μιλήσει για το πώς απάτησε τον σύζυγό της, πρίγκιπα Κάρολο.

Φαίνεται ότι ο κ. Bashir αρέσκεται στο να κερδίζει την εύνοια των διασήμων, και πιο πολύ των σούπερ πλουσίων, ώστε να τους χρησιμοποιήσει και να καταχραστεί της εμπιστοσύνης τους – και φυσικά να εξαργυρώσει από όλο αυτό.

Ο Bashir ήταν ιδιαιτέρως αποκρουστικός με το να υποκρίνεται εχεμύθεια στον κ.Τζάκσον, να προσποιείται ότι ενδιαφέρεται για τον τραγουδιστή, να προστατεύει τα παιδιά τους Τζάκσον από τους paparazzi, και στη συνέχεια να τον εξευτελίζει κατ’ επανάληψη- για τίποτα περισσότερο πέρα από χρήματα.


Το ABC, σε συνεννόηση με το REAL Video, προσφέρει βίντεο της συνέντευξης του Bashir – με μόνη προϋπόθεση ότι πρέπει να εγγραφείς - ξανά για περισσότερα χρήματα- προκειμένου να βυθιστείς στη θλίψη της ζωής του Michael Jackson.

To Dateline, στο NBC.com, παρουσίασε ένα ανατριχιαστικό Flash Film του προσώπου του Jackson να μεταμορφώνεται παράξενα, χρησιμοποιώντας έξι φωτογραφίες που κάλυπταν πάνω από τριάντα χρόνια της ζωής του τραγουδιστή, κάνοντας τον να φαίνεται σαν τέρας προκειμένου να διεγείρει τους σέρφερς της ιστοσελίδας.

Με όλα αυτά να έχουν ειπωθεί, ο κ. Bashir – ο οποίος απ’ ότι φαίνεται δεν είναι δημοσιογράφος, άλλα απλώς ένα γουρούνι που κολυμπάει στη λάσπη της κατεστραμμένης ζωής ενός άλλου- και τα στελέχη των καναλιών που συμμετείχαν σ’αυτο το μοντέρνο αγγλοαμερικανικό λιντσάρισμα, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ομάδες και να χλευαστούν στην Times Square.

Ο Bill O’Reilly θα με γιούχαρε αν ήμουν απέναντι του στο «The Factor». Θα φώναζε: «Τι γίνεται με τα παιδιά, κ. Koopersmith; Τι γίνεται με τα παιδιά;»

Θα ήθελα να απαντήσω– « Ναι, τι γίνεται με τα παιδιά;»

Θα ήθελα να προσθέσω ότι η συμμετοχή της Barbara Walter σ’αυτή την αθλιότητα  ήταν αξιοθρήνητη. Νόμιζα ότι είχε φτάσει σε ένα επίπεδο, όπου εκείνη όπως οι άλλοι θα μπορούσε να είχε πει «Όχι!»

Δυστυχώς, επέλεξε να συμμετάσχει σ’αυτό το λιντσάρισμα υψηλής τεχνολογίας.

Αυτή – όπως και όλοι οι άλλοι – θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι τους από ντροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου